Rodzaje tortów
- tort tradycyjny,
- tort w stylu angielskim w masie cukrowej ,
- drip cake – tort oblany ciemną lub kolorową czekoladą, która ociekając po bokach tworzy „sople”; udekorowany makaronikami, cukierkami, kwiatami itp.,
- tort w stylu ombre- efektowny tort w pastelowych kolorach, połączenie ulotności i elegancji, często zdobiony kwiatami,
- naked cake („nagi tort”) – tort, który sprawia wrażenie niewykończonego, w prostej wręcz rustykalnej dekoracji,
- fototort – tort tradycyjny lub w masie cukrowej z fotoopłatkiem (wydruk grafiki na opłatku waflowym z użyciem tuszy jadalnych),
- tort bezowy - beza Pavlowa - połączenie kruchej bezy z delikatną masą z mascarpone, polany sosem malinowym i obsypany owocami,
- tort sernikowy – sernik w okrągłym kształcie, w polewie czekoladowej, może być udekorowany jak tort.
Osobom z alergiami pokarmowymi/chorym na cukrzycę, polecam torty z odpowiednich składników takich jak: jaja przepiórcze, mleko kokosowe, mąka bezglutenowa, ksylitol, itp.
MASY I SMAKI TORTÓW
- MASA ŚMIETANOWA – lekka, puszysta masa z naturalnej, bitej śmietany.
Smaki tortów:
śmietanka, wanilia, czekolada ciemna, mus z białej czekolady, cappuccino, malina, truskawka, mango, gruszka, kokos, toffi,
wiśnia, brzoskwinia, limonka, jagoda, czarna porzeczka,
masa z pralinami (o smaku owocowym, słonego karmelu, czekolady).
- MASA BUDYNIOWA – krem cięższy, przygotowany na bazie budyniu.
Smaki tortów:
czekolada, wanilia, orzech, czekolada-wiśnia.
Istnieje możliwość łączenia dwóch smaków w jednym torcie np. malina-śmietanka, czekolada-gruszka itd.